lördag 25 april 2015

Arbetsförmedlingen

Har ni varit på Arbetsförmedlingen någon gång? Ja, det har väl de flesta men hur många har varit glada och förhoppningsfulla när de gått därifrån? Förmodligen inte så många.
På arbetsförmedlingens webb kan man läsa att Sveriges första arbetsförmedling öppnades i Helsingborg 1902. Förmedlingen skulle vara en neutral mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare - en princip som lever kvar än i idag.
Hur många arbetsgivare går till AF? Ja, det händer väl vid speciella rekryteringsmässor men annars tror jag inte det är så ofta.

När man hör att företagen helst inte vill ha något med Arbetsförmedlingen att göra måste väl tom politikerna inse att det är galet. Jag kommer ihåg en gång för en herrans massa år sedan att jag hade fixat ett sommarjobb själv. Klev in på AF glad i hågen och ville ha ersättning för resan dit då det var 40 mil att åka, men tji fick jag. Jag hade ju ordnat jobbet själv och då kunde jag ju inte få ersättning. Moloken gick jag därifrån och tänkte att dit vill jag aldrig mer gå. Det har knappast blivit bättre på AF sedan dess. Känns som de är mer till för att stjälpa än att hjälpa. Hur skulle det vara om de som jobbar där fick gå på charmkurs? Nu kan väl inte de som jobbar där lastas för allt. De har ett upprag från regeringen som går ut på att underlätta för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra och att prioritera stöd till personer som står långt från arbetsmarknaden. Jo, så står det och i årets regleringsbrev är målen att förbättra matchningen, anpassa arbetsgivarens och arbetssökandes enskilda behov. Ungdoms- och långtidsarbetslösheten ska minska. Nyanlända ska i arbete eller studier. Vad menas med nyanlända undrar jag?

Har AF en aning om vad som händer hos arbetsgivaren när de får hundratals ansökningar. Jo, företagen har inte tid att gå igenom alla ansökningar så förmodligen frågar de andra om de vet någon kompetens person som vill ha jobbet eller annars kastar de hälften av ansökningarna utan att ens titta på dem. Just kompetens personal har många företag efterfrågat i flera år och det verkar inte AF kunna hjälpa till med. Så, snälla AF ta bort kravet att arbetssökande ska söka en massa jobb som de ändå inte kan få. Nej, ut bland företagen och ta rätt på vilken personal de har behov av, bygg upp en databas och matcha rätt person med rätt jobb.

De flesta som är arbetslösa vill mötas ev en person som ser dem, förstår deras situation och individanpassar matchningen, inte bli misstänkt för att vilja smita och bara lägga sig på soffan.
Om personen behöver gå någon kortare utbildning för att få rätt kompetens för ett jobb, tex som truckförare fixa det. Det ska inte behöva hänga på att af inte har avtal med utbildningsföretaget.

Läs nedan om hjälpen som förlängde arbetslösheten. Kan bara hoppas att Mikael Sjöberg som är generaldirektör för skutan sedan ett år är mer kompetent än hans föregångare.

Du kanske drömmer om att jobba på en båt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar