torsdag 16 april 2015

Vårbudgeten

Finansminister Magdalena Andersson (S) har lagt fram vårbudgeten och vad innebär det för oss vanliga människor?

Underhållsstöd för ensamstående föräldrar ökar till 1573 kr per barn varje månad. Det blir också gratis glasögon och medicin till barn.

Skolan ska få ökade resurser med mer lärare. Överhuvudtaget behöver väl skolan få mer, bättre lärarutbildningar, möjlighet för lärarna att se varje individ och hjälpa därefter. Varför inte ha två lärare i varje klass?
Krav på att nya elever kan svenska innan de sätts in i vanliga klasser. Allt för mycket tid läggs på problemelever så de som vill lära sig inte får rätt förutsättningar. Om man i ett tidigt skede tar hand om elever som har problem så kanske de kan utvecklas och bli en tillgång för samhället.
Varför ska vi hela tiden styra in alla i ett fack, vi är olika och låt oss vara det. Överbegåvade elever ska få möjlighet att stimuleras med svårare uppgifter och känna sig motiverade att fortsätta lära sig.


För att minska ungdomsarbetslösheten ska ungdomsrabatt på arbetsgivaravgiften införas. Ungdomar som inte har gymnasieutbildning ska man försöka att hjälpa. Individuell anpassning för de som behöver.
Jag frågar mig varför har inte alla ungdomar gymnasieutbildning, jo förmodligen på att de inte fick rätt hjälp när de gick grundskolan?
Tidigare har många svenska ungdomar fått jobb i Norge men det börjar även att bli tuffare där. Hur hade det sett ut om inte svenska ungdomar hade blivit hjälpta i Norge, ja förmodligen hade arbetslösheten varit mycket större.

Traineejobben innebär 50 % anställning och 50 % yrkesutbildning. Låter bra och jag hoppas utbildningen görs ihop med näringslivet så att ungdomarna får rätt kompetens.


90-dagarsgarantin då, jo det är en garanti om praktik, utbildning eller arbete inom 90 dagar. Då undrar jag vad händer när eleven går ut gymnasiet och kliver in på arbetsförmedling dagarna efter? Får de hjälp att söka praktik eller jobb direkt eller blir de hemskickade och får återkomma om en månad eller så? Min erfarenhet är att de flesta vill komma igång direkt.



RUT-avdraget blir max 25 000 per person och år, har tidigare varit 50 000. ROT sänks från 50 till 30 % av arbetskostnaden, max 50 000 per år. Det förstår väl alla att vissa företag måste säga upp anställda och alla kan och vill inte bo i storstäderna. Många på landsbygden vill vara kvar där och ha ett jobb i närheten. Bensinskatten höjs med 44 öre per liter det gör det inte lättare att bo på landet med dåliga kommunikationer.

Järnvägen ska upprustas, tack för det.

Pensioner får bostadstillägget höjt till max 5000 kr i månaden. 


Arbetslöshetskassan är inte höjd på tio år. Nu är det dags, taket höjs till 25 000 kr i månaden.

I juni ska riksdagen ta beslut för budgeten.


Vad kommer du att märka för skillnad?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar