söndag 10 maj 2015

Veckans bok- och filmtips

Kajsa Ingemarsson debuterade som författare 2002 och sedan dess har det blivit sju romaner.


Boken Små citroner gula såldes i nära 400 000 exemplar och blev 2005 Sveriges mest sålda bok.

Den handlar om Agnes som får sparken som servitris och bestämmer sig för att starta en restaurang tillsammans med en gammal vän. Livet som restaurangägare blir inte helt okomplicerat och så dyker killen som bor i hennes trappuppgång upp. 

En härlig bok att må bra av.


2013 kunde vi se Små citroner gula som komedi på film, regisserad av Teresia Fabik. Hip hip hora! som var Teresias första långfilm fick hon engångspriset Drömfångaren och Canal+award för. Men Små citroner gula blev en ganska intetsägande story, inte alls i klass med boken.


Kajsa Ingemarssons bok Någonstans inom oss grep tag i mig. I början av boken när jag förstod att Rebecka tagit livet av sig och sedan ångrat sig grät jag. Hon hade ju ett bra liv men insåg inte det förrän det var för sent. 

Människan är en komplicerad varelse, vi förstår inte alltid varför vi beter oss som vi gör. Vill både ha kakan och äta upp den.


Vad vet vi om livet efter detta? 
Ingenting, det kanske faktiskt är så att vi träffar andra vilsna själar som inte heller är klara med livet på jorden innan de dör. 


Visserligen finns det avsnitt i boken som känns överdrivna och jag kan tänka mig att till och med den som tror på ett liv efter detta tappar intresset. Men i det stora hela är det en kärleksfull bok man inte vill släppa.



Looking for Eric

Den brittiska regissören Ken Loach har gjort den här fantastiska komedin.


Brevbäraren Eric är ensamstående med sina styvsöner som är i tonåren och hamnat lite snett i samhället. Eric får uppenbara problem när en pistol dyker upp i hemmet. Men han får hjälp av sina jobbarkompisar och ett gäng fotbollsfans att reda ut det på ett sätt som gör att man sitter och hejar på med stor entusiasm.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar