torsdag 4 juni 2015

FIFA - IOK

Senaste dagarna har vi hört och läst om FIFA:s muthärvor. Amerikanska FBI håller på med en stor utredning.
Sepp Blatter som varit ordförande i 17 år avgår några dagar efter att han blivit återvald. Han säger att han vill fotbollens bästa. 
Hhmm..., låter en aning skumt eller hur?

Följande personer med kopplingar till FIFA misstänks för korruption och svindleri:
FIFA:s generalsekreterare Jerome Valcke, Jack Warner tidigare vice ordförande i Fifa och medlem i dess beslutande styrelse, Nicolás Leoz tidigare medlem i Fifas styrelse, Alejandrao Burzaco, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis samt José Margulie.

Chuck Blazer har erkänt att han tog emot mutor, varit med i bedrägerihärvor och penngatvätt.


Nu undrar jag hur hederliga är då IOK, Internationella Olympiska Kommitté?

Kan någon av de tidigare arrangörerna av sommar-OS i Sydney 2000, Aten 2004, Peking 2008, London 2012 eller vinter-OS i Turin 2006, Vancouver 2010 eller i Sotji 2014 varit med i någon muthärva?
I alla fall vet vi att det inför vinter-OS i Salt Lake City 2002 upptäcktes att arrangörerna mutat IOK:s delegater.

När det gäller Peking fick IOK ta emot mycket kritik då Kinas syn på mänskliga rättigheter inte stämmer överens med IOK:s stadgar.

Under ovanstående tid har Juan Antonio Samaranch ( död 2010) och Jacques Rogge varit ordförande. Nuvarande ordförande sedan 2013 är Thomas Bach.
 
Hur är det med kommande sommar-OS i Rio 2016, vinter-OS i PyeongChang 2018 och sommar-OS i Tokyo 2020? 
Vi får hoppas att de inte är och har varit lika fula som FIFA.

Kommer ni ihåg Uppdrag gransknings TV-program om byggandet av OS-by, arenor med mer till vinter-OS Sotji 2014?

100 000 gästarbetare kom, 30-40 000 blev lurade på sina löner. De fick inte prata med journalister, blev anklagade för stöld, polisen misshandlade och hotade arbetarna. Gästarbetarna utvisades och kunde därmed inte kräva att få betalt.

Byggandet var beräknat till 80 miljarder kronor men kostade mer än någonsin, 300 miljarder totalt, trots att inte alla fått betalt. Det var president Putins skötebarn. Den dåliga kontrollen var som upplagd för korruption. Det var storföretagen med Putins vänner som tjänade stora pengar medan arbetarna blev utan.

I IOK:s stadgar står det bland annat att spelen inte är en politisk organisation utan ska verka som brobyggare, värna om människans värdighet, förbrödring och harmoniska utveckling.

Vad hände med Sotji efter OS 2014?
Jo, där gapar tomma hotell och arenor, lite av en spökstad. Folket i byn vågar inte kritisera men någon säger att det behövs till exempel dagis.

Idrotten ska stå för något hederligt och man jobbar mycket för att få bort doping så visar det sig att högsta ledningen är en hop svindlare.
Vad ger det för signaler till världens alla idrottande ungdomar?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar